Akadálymentesítés

Május 9. az Akadálymentesség Világnapja. A közösségi kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális akadálymentesség fontosságára.

Sokan, ha meghallják azt a kifejezést, hogy akadálymentes weboldal, rögtön egy fekete háttéren nagy fehér és sárga betűkkel megjelenő honlapra gondolnak, ami akkor jelenik meg, ha rákattintanak az akadálymentes vagy vakbarát verzió ikonjára. Vagyis az él a fejekben, hogy van a honlap és annak külön van egy akadálymentes verziója.

Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ha körülnézünk a magyarországi weboldalakon, főleg az állami és önkormányzati szervezetek honlapjain, akkor bizony sokszor ebbe az „akadálymentesítési megoldásba” botlunk bele. Nem tudjuk, hogy mikor és hogyan sikerült ennek a rossz megoldásnak ilyen mély gyökeret vernie a megrendelők és a fejlesztők fejében, de itt lenne az ideje, hogy elfelejtsék.

Az akadálymentesítés célja, hogy a lehető legszélesebb közönség részére elérhetővé tegyük az adott weboldal teljes tartalmát. A fogyatékkal élők számára ugyanolyan fontos az információk, szolgáltatások, kommunikációs lehetőségek használata, mint a fogyaték nélkül élőknek. Azonban ennél szélesebb az a csoport, melynek igényeit egy akadálymentes honlap készítésekor figyelembe kell vennünk. Ide soroljuk többek közt a ritkán szörföző felhasználókat, az általánostól ma már annyira nem is eltérő eszközöket - okostelefon, tablet - használókat és nem utolsó sorban a keresőrobotokat is.

Akadálymentesítés Akadálymentesítés Akadálymentesítés Akadálymentesítés

Egy akadálymentesített weboldal kereskedelmi, gazdasági szempontokból is hasznos. Minél szélesebb a szolgáltatott tartalmat elérő látogatók spektruma, annál nagyobb lehet a potenciális ügyfelek száma, valamint tulajdonosa társadalmi megítélése is pozitívabb lesz.

Több államban, köztük hazánkban is törvény írja elő a közintézmények és kormányzati szervek webes felületeinek akadálymentesítését. Ugyan privát honlapokra vonatkozóan nincs hatályos jogszabály fogyatékos embertársaink védelmében, de miért ne tehetnénk meg szimplán morális megfontolásból?

Mi ezen a téren is elkötelezettek vagyunk. Tegyünk együtt társadalmunkért, egy teljesebb jövőért!

Ügyfeleink és együttműködő partnereink

Fujitsu, LG, Microsoft, Magyar Telekom, VMware, Amplifon, CNI, Generali, KH, NKEK, Partner Cable, Polipack